INDIVIDU

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor jou als individu.

TEAM & ORGANISATIE

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor teams en organisaties.

Maaike


Over mij

Daar was ik dan, geboren in een ziekenhuis in Amsterdam in de lente van 1975. De eerste 6 weken bracht ik door in een couveuse. Tot mijn vijfde woonde ik in het West-Friese Medemblik en ben tot mijn 15e een aantal keer verhuisd. Inmiddels woon ik al jaren in Middenmeer, een klein dorpje in het noorden van Noord-Holland.

Na de HEAO ging ik werken bij de Rabobank en in de avonduren studeerde ik verschillende financiële-, economische- en bedrijfskundige vakken en rondde dat af met een MBA-studie (2009). Ik werkte als Financieel Planner voor vermogende klanten en bedrijven en later als manager van veranderingen op het gebied van processen, systemen, cultuur, motivatie en leidinggeven aan veranderingen. Daar werd mijn interesse in de psychologie gewekt, want wat maakte dat de ene verandering nou zo succesvol verliep en de andere niet van de grond kwam? Waarom ging de ene medewerker makkelijk mee in de verandering, terwijl de andere met geen man en paard in beweging te krijgen was?

Ik rondde mijn jaren bij de Rabobank af in 2014 als manager in de lijn van een financiële afdeling, waar in die jaren mensen onder stevige druk stonden. Ze waren gewend aan veel en intensief contact met de klant en moesten nu vele malen meer tijd doorbrengen achter de computer. Hun werk tot in detail vastleggen en verantwoorden. Wat dat met mensen kan doen intrigeerde me. Letterlijk en figuurlijk raakten ze uit vorm en bij zichzelf weg. Ik ook. Ik zat meer in overleg en achter de computer dan dat ik actief bezig was met coachen en leidinggeven. Samen met de Change Company heb ik de uitdaging beetgepakt om mentaal deze verandering te managen.

Carrière switch

Die ervaring heeft me ertoe aangezet om mijn eigen organisatieadviesbureau op te richten in 2015. De eerste jaren voelden alsof ik in een snoepwinkel leefde. Ik mocht in allerlei verschillende bedrijven en organisaties meekijken, onderzoeken en adviseren over ‘wat er aan de hand was’ wanneer een verandering stagneerde, een ambitie niet waargemaakt werd of een ander probleem huisde.

In 2017 ben ik docent aan myHBM center geworden, waar ik coaches opleid in het werken met ACT. Een persoonlijkheidsanalyse waarin je eigen krachten en schaduwkanten zichtbaar worden. Ik geef trainingen aan groepen over thema’s als teamvorming en teamontwikkeling, leiderschap, procesoptimalisatie, efficiency en inclusieve besluitvorming.

Naast organisatieadvies, het docentschap en het geven van trainingen, moedig ik mensen individueel en in groepen aan om hun eigen kracht te vinden. Wat hen tegenhoudt ernaar te handelen in hun werk en privéleven en ondersteun ik ze bij het vinden van de moed om oude patronen en gewoonten los te laten en hun eigen authentieke kracht in te zetten.

Privé

Moed heb ik gevonden, naast mijn werk en studie vooral in mijn privéleven, waar ik net als iedereen de nodige beproevingen heb doorstaan. Na een onrustige jeugd, een aantal verhuizingen en de scheiding van mijn ouders, settelde ik in een liefdevolle warme relatie met de vader van mijn kinderen. In 2004 werd onze eerste zoon Sam geboren. In 2007 zag onze zoon Tys* het levenslicht. Een intense tijd brak aan, want Tys* bleek ernstig ziek en had een chromosoom extra: Downsyndroom. Tys heeft acht maanden geleefd op de kinder intensive care in het AMC Amsterdam. Wij drieën woonden in die periode in het Ronald McDonald huis wat aan het AMC grensde. Zijn leven en overlijden hadden enorme impact op ons welzijn. Na het overlijden van Tys* kwam onze relatie onder druk te staan, omdat we ons eigen verdriet en dat van elkaar niet konden dragen. Ons huwelijk liep ten einde vlak na de geboorte van onze derde zoon Cas.

In 2012 kwam ik in een ongezonde liefdesrelatie terecht, omdat zowel mijn nieuwe partner als ik, nog niet voldoende hersteld waren van onze traumatische ervaringen. We hebben zeven jaar keihard gewerkt en ook genoten van elkaar. De periode die daarop volgde, heb ik gebruikt om, deels samen met Ken, mijzelf weer opnieuw te leren kennen, mijn schaduwkanten aan te kijken, ze los te laten, mijn kracht te hervinden en beet te pakken.

Mijn levenslessen

Ik heb wezenlijke levenslessen uit mijn leven gehaald die ik uitdraag, zowel zakelijk als privé:

  • It takes two to tango.
  • Kunnen ontvangen is essentieel voor het in stand houden van relaties
  • Het grootste geschenk wat je jezelf kunt geven, is mogen zijn wie je bent
  • Laat het zijn, laat het zijn en dan ontvouwen de antwoorden

Maaike Pronk